Biz bu deyimi günlük hayatta çok kullanırız. Mesela bir kişi hakkında olumsuzluk belirtmek için bak gördün mü ipliği pazara çıktı deriz yani hilesi hurdası anlaşıldı anlamındadır.Aslında bu deyimin ortaya çıkış sebebi kötü anlamda değildir.İşte öyküsü
Eski devirlerde tezgah ve atölyeler yok iken, yün ve pamuk,evlerde genç kızlar ve kadınlar tarafından eğirilip bükülür ve yumak halinde pazarlarda satışa çıkarılırmış.(Allah rahmet eylesin babaannem çok yapardı bu hikayeyi anlatırken yün eğirirken ki hali gözümün önüne geldi.)
İpliği güzel eğirmek, kusursuz bükmek ve yumak haline getirmek her kızın yapacağı iş değilmiş.Yeni yetişen kızların ipliği,Pazarda beğenildiğinde bu bir övünme vesilesi olurmuş.
__Haa,Mehmet Ağanın kızı Hayriye mi?Onun ipliği pazara çıktı,herkes kapıştı,çok hünerli bir kızdır... denirmiş.
Yani kötü anlamda değil iyi anlamdaymış günümüze gelirken değişikliğe uğramış demekki :))))
HAPI YUTMAK
İşler iyice kötüleşti,mahvolduk anlamında kullanılan bir deyimdir.Bakalım nasıl ortaya çıkmış:))
Tütün ve afyon yasağının şiddetle uygulandığı yıllarda,Sultan IV.Murat, afyon kullandığı ihbarını aldığı Hekimbaşı Emir Çelebiye ''cebinde ne varsa boşalt Çelebi!'' diye emretmiş.
Hekimbaşı, ispiyonlandığını anlamış cebindekileri bir bir ortaya çıkarmış.Cebindeki bir kutuyu göstererek ''bunun içindekiler zararsız hale getirilmiş afyondur sultanım.Hap bunlar hap! ''demiş.Sultan da ''Madem öyle yut bakalım o habları ''diye emir vermiş.
Hekimbaşı, hap halindeki hapları tek tek yutmuş.Sonra da üstüne bir kadeh buzlu şerbet içmiş. Az zaman sonra da afyon zehirlemesinden ölüp gitmiş.
ZAKİR AĞA ÖLDÜ ÖLMEYECEKLER SEVİNSİN
Çok zalim biri olan ve halk arasında hiç sevilmeyen Zakir Ağa, günün birinde ölmüş. Ağa'nın karısı ölüm haberini halka nasıl duyurayım da hiç kimse bayram yapmaya kalkışmasın, diye düşünmüş. Sonunda, tellal çıkartıp şöyle bağırtmış.
__Zakir Ağa öldü, ölmeyecek olan sevinsin.
Bu deyim zalim de olsa, alimde olsa,ölüm herkese gelecektir anlamında kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder