Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği...Bizim burada yani Eskişehir'de Karakedi Bozacısı ünlüdür. Kış geldimi insanlar burayı tıklım tıklım doldurmaktadır.Kimi poşet poşet alıp sıcacık yuvasına götürmekte kimi bardakla orada içmeyi tercih etmekte...
Boza,Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çin'e; İran ve Afganistan'a,Kafkaslardan kuzeye,Volga Havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır.En eski Türk içeceklerinden biri olan bozanın tarihi Orta Asya Türklerine,Kafkasya'ya kadar uzanır. 900'lü yıllarda yapılmaya başlanan boza zaman içinde lezzetine lezzet,şöhretine şöhret katarak günümüze kadar gelmiş durumda.Tatlı ve ekşi çeşitlerine rastlamak mümkün.İbn Batuta isimli Arap gezgini, 14. yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde
Türklerin yaşadığı Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır.Evliya Çelebi 17. yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkanının bulunduğunu,bu dükkanlarda 1100 kadar bozacının çalıştığını aktarmıştır. Osmanlı'da fazla mayalandırılarak içine afyon katılan bozahanelerin 19. yüzyıla doğru ortadan kalktığı biliniyor. En şiddetli yasakların yaşandığı IV. Murat ve IV.Mehmet dönemlerinde İstanbul'da 300 dükkanda 1005 bozacı çalışırdı.''sarhoşluk vermeyecek kadarını içmek helal sayılacağından, meyhaneler, yüksek alkollü tatarbozası satan bozahanelere dönüşür ve bir laf türer:''Meyhaneciye sormuşlar şahidin kim diye, bozacı demiş.''
EVDE BOZA YAPIMI
Malzemeler
3 bardak bulgur
2 kahve fincanı pirinç
3 bardak toz şeker
1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya
YAPILIŞI
Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır.Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir.Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konur.İçine şeker konulur ve eriyinceye kadar karıştırılır.Sonra ateşten alınır.Bir yerde ılınmaya bırakılır.Arada bir karıştırılır.Ilındıktan sonra içine eski boza yada ılık suyla ezilmiş maya katılır.İyice karıştırılır.
Bu karışımın ağzı kapatılarak 20 25 derecelik bir yerde ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir.İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir.Serin bir yere alınır.Soğuk servis yapılır.isteğe bağlı olarak üzerine tarçın ya da leblebi konularak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder