Bu Blogda Ara

4 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure Tarifi

Aşure gününün ne zaman olduğunu merak edenler vardır.Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günüdür. 13 Kasıma denk gelmektedir.
Muharrem ayının 10. günü, '' Hz. Adem'in günahından dolayı tövbe etmesi ve kabul olunduğu, Hz. İbrahim'in doğduğu ve ateşten kurtulduğu, Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşduğu,Hz. İsa'nın göğe çekildiği, Hz. Nuh'un bindiği geminin tufan bitip cudi dağına oturduğu belirtiliyor.

Hz. Nuh büyük tufandan sonra karaya ayak  bastığında elinde kalan son malzemeler ile bu tatlı yapılmıştır.Tufandan kurtulanlar bu günü kutlayarak bayram etmişler ve bu tatlıdan yemişlerdir.Ayrıca Hz. Muhammed'in torunlarından Hüseyin Kerbelada Muharrem ayının 10. günü şehit edilmiştir. Zamanla aşure onun ve onunla birlikte ölenlerin ruhu için pişirilip dağıtılmaya başlanmıştır.

Malzemeleri:
Yarım kilo buğday
1 çay bardağı pirinç
200 gr kuru fasulye
200 gr kuru ceviz
200 gr fındık
100 gr pilav fıstığı
50 gr kuş üzümü
100gr kuru kayısı
200 gr nohut
1 kg toz şeker
4 tane limon

YAPILIŞI: Bir gün önceden pirinçleri,buğdayları iyice yıkayıp tencereye koyun ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyup 5 dakika karıştırarak kaynatın.Üzerini kapatıp 1 gün bekletin.Fasulye ve nohutları da yumuşayıncaya kadar haşlayın.
1 gün önceden ıslattığımız pirinç ve buğdayları üzerine biraz sıcak su ilave edip pişirelim.Altını kısıp fasulye ve nohutları da içine ekleyelim. Sürekli karıştırın dibinin tutmamasına dikkat etmek gerekir. Kısık ateşte pişerken 1 kg şekeri de içine ekleyelim. Diğer malzemeleri almaya yakın atalım. Limonu rendeleyerek tencereye ekleyin. Kuru kayısı, kuş üzümü,pilav fıstığını, inciri de ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan indirin. İsteğinize göre başka malzemeler de katabilirsiniz veya içindeki malzemelerden çıkartabilirsiniz. İsteğinize bağlı. İnciri en son atmaya dikkat edin çünkü aşurenin kararmasına neden oluyor.
Üzerini süslemek için de fındık,nar taneleri, ceviz, tarçın kullanabilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı