Bu Blogda Ara

29 Ağustos 2013 Perşembe

Başarının Gücü

''İç başarı temeli üzerine bina edilmeyen dış başarılar ,fazla bir değer ifade etmez.''
       

 Tuncer Elmacıoğlun'un başarının gücü kitabını okumuştum. Burada başarıyı yazar iki şekilde ele alıyor. Biri iç başarı diğeri dış başarı.Zaten başaracagına, başarılı olacağına içten inanmazsan nasıl dışta gerçekleştirebilirsinki? Bence önce inanmalı bunun
için kendisine hedefler koymalı.Hedef olmadan da başarılı olunacağına inanmıyorum ben.Okuduğum kitapta yazar başarıyı gerçekleştirebilmek için okurlarına temel göstergeler sunmuştur.
          Bunlar:

  • OLUMLU DÜŞÜNMEK: Olumlu düşünmek herşeyin iyi tarafını görebilmektir.İç başarının olmazsa olmaz şartı bence budur.Kişi aklına gelen olumsuz düşünceleri ,olumlu şeyler düşünerek pekala atabilir.Onları kovup yerine daha iyilerini getirebilir.Pek çok kişi yaşadıklarını bir türlü unutamaz aklından silemez bu da insanın acı çekmesine neden olur.Şu kısacık zamanda neden daha güzel daha mutlu yaşamak varken eskilerle kafamızı meşgul edelim ki. Bu hayattaki güzellikleri görmemizi engelemez mi? Bunu kendimize yapmayalım.Yazar kötü olayların sürekli akla gelmesini çöplükte yaşamaya benzetmektedir. Çok güzel bir tespit.Nasıl ki çöplükte yaşayan insan sürekli pis kokuları teneffüs ederse,sık sık kötü olayları aklına getiren kimse de sürekli acı çeker.İnsanın eskiden yaşadıklarına bozuk plak gibi takılı kalması, kendisini mutsuz etmekten öteye geçemez.Buda zamanla birçok bedeni hastalıklara yol açar. Hastalıklar hep üzüntülerin arkasından gelmez mi zaten.Sizin dirençsiz zamanınızı yakalayıp saldırıya geçerler. Bunlara neden olmamak için ,sizin eskiler kötü olaylar aklınıza geldiği anda yaşadığınız daha güzel anları aklınıza getirmeniz lazım. Böylelikle kötü düşünceleri olumluya çevirebilirsiniz.Yani olumsuz düşünceler geldiği anda kanal değiştirin,güzel manzaralar,mutlu olduğunuz anlar, komik dialoglar gelsin aklınıza.Yazar,''Düşüncelerini kontrol edebilen insan, önemli ölçüde duygularını da kontrol edebilir.'' demekte. Doğru söz.



  • DUYGUSAL OLGUNLUK:Duygular insan bedenindeki enerji akışı hareketleridir.Aslına bakarsanız tüm duygular insanlara verilen bir armağandır.Yeter ki onların verdiği mesajları iyi algılayıp onlardan iyi bir kılavuz gibi faydalanabilelim.Duygular çok iyi bir yol göstericidir. Onların sesini dinleyip ona göre hareket etmeliyiz.Mesajları anlayamazsak yanlışlarımızı da düzeltmemiz zor olur.Özellikle acı veren duygular pusula gibidir. İnsana doğru yolu gösterir.Örneğin içimizde duyduğumuz yoğun bir sıkıntı yanlış davranışımızın sinyalidir.Bize yanlışımızı düzeltmemiz gerektiği mesajını verir.Bu duygulardan kaçanlar onların verdiği mesajı doğru algılayıp kendilerini düzeltemezler. İnsan duygularının mesajlarını doğru algılayabilirse düşünce ve davranışlarını kullanarak kötü olan duygusal durumdan iyi olan duruma çabuk geçebilirler.Duygusal olgunlaşma sürecindeki insan hissettiklerinin mesajını iyi anlar ve hissettiklerinden dolayı başkalarını suçlamak yerine kendi hatalarını düzeltmeye çalışır.Yazar proğramda gördüğü bir konuşmayı örnek vermekte.
          ''Rahmetli Barış Manço'nun eşi lale hanım ,Antalya'da oğlu Doğukan'ın rol aldığı bir klibin çekimini yaptırıyor. 

           Bir gazeteci ''Lale Hanım, bu klibe konu olan şiiri, Barış Manço'nun gençliğinde aşık olduğu bir kadına yazdığını biliyor musunuz?'' diye soruyor.
           O da, ''Barış'ın aşkları, sevgileri onun ilham kaynağıydı,onda bu güzel duygular olmasaydı, nasıl bu kadar yaratıcı olabilecekti ki?'' dedi.
           İşte kendine güvenen, kıskançlığı aşmış,duygusal olgunluğa ulaşmış bir kadının bakış açısı bu.Oysa dünyamızda kıskançlık yüzünden yuvası yıkılan birçok kişi bulunmaktadır.İnsan duygularına çeki düzen vererek ,kendini yeniden imar ve inşa etmeli ki iç başarıya ulaşabilsin.
  •   BAĞIMLILIKLARDAN KURTULMAK: Kişi bir şeyi yapmadan duramıyorsa bağımlılık tuzağına düşmüş demektir.Özgür değildir artık çünkü onu bağımlılıkları yönetmeye başlamıştır.Pek çok kişi sigara, içki,kumar gibi pek çok alışkanlığın kölesi olmuştur bunları içmeden yaapmadan duramaz artık. Bunları aşmak da kişinin iradesinin güçlülüğüne bağlıdır.İrade gücü zekadan ve bilgiden çok daha güçlüdür.Çoğu insan başarısızlığını dış etkenlere bağlar halbuki iç başarı yolundaki en büyük engel irade zayıflığıdır.İnsan kötü alışkanlıklarının tersini yaparsa onları zayıflatmış kendi iradesini de güçlendirmiş olur.


  • KENDİNİ TANIMAK:Kendini tanımak isteyen insan önce kendi öz eleştirisini yapmalıdır.Ancak bu şekilde hatalar fark edilebilir.Kendini tanımak isteyen insan eleştirilere de açık olmalıdır.Eleştiriye açık olursak kendimizle ilgili çevreden bilgi toplayabilir daha iyi tanıyabiliriz.Tabi sadece eleştiriye açık olmak da yetmez bu eleştiriler doğrultusunda hatalarımızı düzeltebilmeliyiz.


  • İÇİ DIŞI BİR OLMAK:İçi dışı bir olan insanın iç dünyasıyla, konuşmaları ve davranışları uyumludur.Bunlar birbiriyle çelişmez tutarlıdır.Böyle biri her ortamda doğru olduğuna inandıklarını söyler. Her ne kadar günümüzde doğru söyleyen sevilmese de.İçi dışı bir insan iç dünyasına ters düşen ,durumu idare edici konuşmalar yapmaz.Ya doğru olduğuna inandığı şeyleri söyler ya da susar.İçten gelmeyen şeyleri yapmak insanı rahatsız eder çünkü iç dünyasına ters düşmüştür. İnsan hissettikleri her zaman dürüstçe söylemelidir. Söylemelidir ki kendine saygısını yitirmesin. karşısındakini kazanayım derken kendisini kaybetmesin.


  • DOSDOĞRU OLMAK:Dosdoğru olmak yalan söylememeyi,sözünü tutmayı,dürüst davranmayı, tutarlı olmayı gerektirir. Malesef yalan söylemek toplumuzda çok yaygın artık ne dürüst tüccar,ne dürüst insan ne de sözünü tutan kişiler görüyoruz.Bu da insanlar arasındaki güveni sarsıyor. İlişkiler çok sağlam temellere oturmuyor. Yalanın küçüğü büyüğü olmaz derler ne olursa olsun hiçbir şekilde yalan söylenmemeli.Küçük bir söz bile olsa yerine getirilmeli. Eğer başarılı olmak istiyorsanız önce bu iç başarı yollarını yerine getirmeniz gerekiyor. Siz olumlu,güvenilir,dürüst,iradeli,duygularını kontrol edebilen oldukça başarı zaten hep yanınızda olur. Bu dünyada olmasa bile öbür dünya da mutlaka bunların karşılığını alırsınız.
  • BAŞARI HEP YANINIZDA SİZİNLE OLSUN ARKADAŞLAR.BAŞKA BİR YAZIMDA DIŞ BAŞARININ DA YOLLARINI ANLATACAĞIM TAKİP ETMENİZ DİLEĞİYLE:))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı