Bu Blogda Ara

27 Ağustos 2013 Salı

DEYİMLERDEN ÖYKÜLER



Bütün deyimlerin ortaya çıkmasına sebep olan bir öyküsü vardır.Bu öyküleri bilmek deyimlerin anlamlarını çok iyi anlamayı ve konuşurken ve yazarken yerli yerinde kullanma olanağı sağlar.
Güzel Türkçemiz bu konuda deyim açısından oldukça zengindir. Lafı çek çekebildiğin tarafa.Bu yüzden de yabancılar tarafından zor anlaşılıyoruz ya.Mecazi anlam içerdiği için bizim ne demek istediğimizi anlayamıyorlar ve zor öğrenilen diller arasında yer alıyoruz:))
Aşağıya yazacağım öyküler deyimlerin ilk ortaya çıkış öyküleridir.

                            BİZEDE Mİ LO LO
Adamın birisi paraya iyice sıkışmış,tefeciden borç para almış.Ancak borcunu vaktinde ödeyemediği için tefeci tarafından mahkemeye verilmiş.Adam bir avukata gitmiş.Avukat adama:
**Ben seni kurtarırım ancak sen mahkemede kadı ne sorarsa dilsiz taklidi yaparak lo lo de.Sakın ağzını açıp konuşma talimatını vermiş.
Avukat gerçekten de,dediği şekilde savunmalar yaparak adamı  kurtarmış.
Ertesi gün vekalet ücretini almaya gelen avukata lo lo lo deyince, avukat kızarak şöyle demiş.
**Yahu, herkese lo lo, bizede mi lo lo?
Bu deyim herkesi aldatabilirsin ancak biz işin perde arkasını biliyoruz anlamında kullanılır.

                                                    ATEŞ ALMAYA MI GELDİN?
Eskiden ateş yakmak için ne çakmak ne de kibrit bulunurmuş.Evinde ateşi sönen küreği kaptığı gibi en yakın komşusundan bir miktar ateş alır, evine getirirmiş.
komşuya ateş istemeye giden kadınlar,kürekteki ateş sönmesin diye,oturup sohbete dalamazlar ve olabildiğince hızlı hareket ederlermiş.O kadar ki kapıdan içeri bile girmezler, ayaküstü ihtiyaçlarını söyleyip ateşi kaptığı gibi evlerine koşarlarmış...

Ya şimdi! komşuya ihtiyaç almaya gidildiğinde içeri giriliyor kahveler içiliyor ve hatta koltuğa tutkalla yapıştırılmışcasına oturuluyor sanırım....eee naparsın teknolojinin kadına iş bırakmayışı:)))))

                                                                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı