Bu Blogda Ara

6 Eylül 2013 Cuma

Bizim Kültürümüzde Kırk Yıl Hatırı Olan KAHVE...

Bazen keyifleniriz hoş sohbetimize eşlik ettiririz, bazen yoruluruz yorgunluğumuza eşlik ettiririz...

     Kahveyi bir içecek olarak kimin bulduğu bilinmiyor ancak bununla ilgili rivayetler vardır. Bunlardan biri de Yemen'de Kaldi adında bir çobanla ilgilidir. Kaldi bir gün sıcaktan bunalan hayvanlarının bir bitkiyi yedikten sonra hareketlendiklerini görmüştür.Bu mucizeye inanamayan Kaldi kendisi de bu ağacın bitkilerini kaynatıp içer.Sonra enerjisinin arttığını ve kalp atışlarının hızlandığını görür.Böylece tüm dünyayı sarsacak olan bu tadın kaşifi olur.
    
    Kahvenin Yemen'den geldiği söylenirse de aslında ana vatanı
Etiyopya'dır. Kahve ağacı kışın yaprak dökmez ve tüm tropik iklimde yetişir.Çiçekleri yasemine benzer ve çok güzel kokar.Meyveleri kiraza benzer, meyvelerin içinde iki tane kahve tohumu vardır. Kahvenin çiçekleri döküldükten sonra ağaçların dallarında meyveleri kalır. Bunlar toplanır, tahta tokmaklarla dövülür. Kabukları sıyrıldıktan sonra öz meyvesi ortaya çıkar. Bunlar kavrulur, öğütülür ve pişmeye hazır hale getirilir. Kahvenin 70'e yakın türü vardır. Türk kahvesi olarak tükettiğimiz kahve Brezilya'dan gelir.Kahve sadece keyif içeceği değil ekonomik bir değerdir de. Dünya ticaretinde petrolden sonra ikinci sırayı almaktadır.
    
    Yüzlerce uçucu madde içeren kahvenin bileşimi tam olarak açığa çıkarılmamıştır. Hala gizemini korumaktadır.Kahve çekirdeğinin öğütülüp kavrularak içilmesini ilk olarak Araplar bulmuştur. Kahve kelimesinin kökeni de Arapçadır.Kahvenin Etiyopya'dan sonraki ilk durağı Yemen'dir. Arabistan Yarımadasının iç kesimlerine yayılması da 1950'lerde Sofi tarikatının sayesindedir. Sofilerin gece toplantılarında yorucu zikr ayinlerine dayanmak için içilir.Kahve alışkanlığı ilk olarak Osmanlı topraklarında yaygınlaşmıştır.
   
     Kahveye bu yolculuğu sırasında fincanlar eşlik eder. Anadolu'da ilk fincanlar ahşaptandır.Bu ahşap fincanlar günümüzdeki ince porselenden yapılan fincanların formunu oluşturur. Osmanlı'nın kahveyle ilk karşılaşması Hac ziyaretine Hicaz'a giden müslümanlardır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı