Bu Blogda Ara

3 Eylül 2013 Salı

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kalbi Nerede Gömülü?

     Son zamanlarda Kanuni'nin kalbinin Macaristan'da gömülü olduğuna dair tartışmalar yer almaktadır.Bunun doğru mu yoksa sadece bir rivayet mi olduğu 20 Eylül'de açığa çıkarılacak. Kanuni 1566'da son seferi olan Zigetvar kuşatmasına 100 bini aşan en iyi askerleriyle çıkmıştır. Kuşatma sırasında 72 yaşındayken kimine göre zafer heyecanına dayanamayıp otağında(çadırında) vefat etmiştir. Ölümünden sonra
cesedi kokmasın diye iç organları çıkartılmış ilaçlanarak çadırına gömüldüğü söylenmektedir. Bedeni de İstanbul'a getirilerek Süleymaniye cami avlusu bugünkü yerine gömülmüştür.
     Tahta çıkan 2.Selim daha sonra babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe etrafına da külliye yaptırmıştır. Bu yapılar Zigetvar'ın elden çıkmasıyla yıkılmıştır.Macarlar daha sonra bu bölgeye Süleyman'ın kalbinin gömülü olduğu türbe anlamına gelen ''Turbek'' adını vermişlerdir.

    Dr. Erçil ve Macaristan Pecs Üniversitesinden Hancz Erika tarafından bu tartışılanların cevabını bulmak doğruluğunu kanıtlamak için haziran ayından itibaren araştırmalar yapılıyor. Henüz Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbine rastlanmadı. Ancak Osmanlı'ya ait ve Neolitik döneme ait bazı kalıntılara rastlanmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde araştırma ekibi tarafından 20 Eylül'de bir rapor yayınlanacak.merak edenler tarafından heyecanla bu gün beklenmektedir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı