Bu Blogda Ara

10 Eylül 2013 Salı

SONBAHAR DEPRESYONU...

Uzun yaz günlerini arkada bırakarak sonbahar mevsimine adım attık.Her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır; ancak sonbahar bazı kişilerde güzel duygular uyandırırken bazılarında depresyona neden olur.Mevsim geçişleriyle ruhsal,duygusal bozukluklar ortaya çıkar. Bunu atlatmak için dengeli beslenmeli,spor yapmalı,gün ışığından yararlanmalıyız.

Uzm. Psikolog Gülşah Yahşi


"Mevsimsel depresyonu, herkes geçici ya da hafif olarak birkaç gün süreyle yaşayabilir. Kişi kendisini isteksiz, durgun, enerjisi az, bedensel olarak yorgun ve hayattan keyif almayan biri olarak tarif etmeye başlar. Konuşması, hareketleri ve düşüncelerinin içeriğinde de yavaşlama gözlemlenir. Konsantrasyon ve zihnin canlılığı azalır, karar verme yetisi kısıtlanır. Ayrıca iştah ve kiloda değişiklikler olabilir.
 Uyku azalır ya da artar. Depresyondaki bir kişi için karamsarlık hali belirgin bir özellik olur ve bu karamsarlık her şeye olumsuz bakma; hatta intihar düşüncesine kadar gidebilir. Ancak asıl mevsim depresyonu iki hafta kadar sürer. İki haftayı geçtiği halde kişinin depresif hali devam ediyorsa; işinde, ailesinde ve sosyal ortamında işlevselliğini kazanamadıysa ya da bedensel yakınmaları devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalı" açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı