Bu Blogda Ara

5 Eylül 2013 Perşembe

EVLİLİĞE HAZIR OLMAK...

    ***Türk kültüründe yeni bir aile kurmak, devlet kurmak kadar kutsaldır. Onun içindir ki Anadolu'nun bazı yörelerinde hala yeni evlenen çiftlerinde oturacağı evin damına bayrak asılır.***


    Evliliğe hazır olmak adayların her yönden,psikolojik,sosyal,ekonomik...evlenme olgunluğuna ve yeterliliğine ulaşmasıdır.Evliliğe hazır olmadan ya da küçük yaşta evlenenleri çevremizde görüyoruz. Çoğu hüsranla sonuçlanıyor.Sağlıklı bir aile
ancak yeteri kadar hazırlanmış kişiler arasında kurulabilir.
     Psikolojik yönden evliliğe hazır olmak iyi niyetli olmanın yanında hayatı bir başkasıyla dürüstçe paylaşacak olgunluğa ulaşmayı gerektirir. Günümüzde artık iyi niyetin yerine çıkar aldı insanlar ilk önce karşısındakinin iç dünyasına, iyi bir birey olup olmadığına bakmak yerine, zengin mi, yakışıklı mı, güzel mi diye bakıyor. Dış görünüm ekonomik durum daha ön plana çıktı.Sırf zengin diye evlenen çok fazla kişi var. Peki sadece dış görünüm, zenginlik evlenmeye yetiyor mu? Tabi bunlar arasında istisna da çıkabilir şansına iyi insana denk gelmişlerdir. Ama herkesin öyle olmuyor. Evliliğin daha ilk aylarında çatırdamalar başlıyor. Bu nedenle ilk olarak zenginlik, güzellik ölçü olmamalı.Asıl değerli olan insani erdemlerdir,ahlaklı,karakter sahibi olmasıdır. Bunlara önem verenlerin evlilikleri daha huzurlu, uzun ömürlü olmaktadır.
    Evliliğe hazır olabilmek için her şeyde olduğu gibi evlilikte de insanlara bilgi gerekmektedir. Bazı batılı ülkelerde evlilikle ilgili bilinçlendirmek için okullar kurulmuştur. Evlenecek kişilerin bu okulları bitirmeleri mecbur tutulmuştur. Çünkü adayların evlilik konusunda yeterli bilgiye ulaşmaları lazım. İnsanlar deneme yanılma yoluyla hem kendisi hem karşısındakinin hayatıyla oynamamalıdır.Unutmamalıyız ki evlilik hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan, psikolojik yönden olgunluğa erişmemiş kişiler ne kendisinini ne eşini ne de doğacak çocuklarını mutlu edebilir.
    Adaylar sosyal açıdan da evliliğe hazır olmalıdır. Vermeyi paylaşmayı bilmeyen biri evlilikten uzak durmalıdır.Evlilikler ancak eşlerin karşılıklı fedakarlıkları ve sorumluluklarını yerine getirmeleriyle yürütülebilir.
    Ekonomik açıdan da hazır olunması, evliliğin sağlıklı ilerlemesini sağlamaktadır.Evlenecek kişinin bir işi,en azından evini geçindirecek kadar bir geliri olmalıdır.Yapılan araştırmalara göre işsizlik aile içi şiddetin, boşanmaların en önemli sebeplerindendir. Ailenin temel ihtiyaçlarının karşılanamaması eşler arasında gerginliğe neden olmakta ve yolların ayrılmasına neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı