Bu Blogda Ara

2 Eylül 2013 Pazartesi

Dr. David Spock'un kitabından belleği güçlendirmek

    BEYNİMİZİ ETKİN BİÇİMDE KULLANMAK
    Bugünlerde bahsedilen konulardan biri unutkanlık, günümüzde gittikçe çoğalan bir rahatsızlık. Yediğimiz hormonlu gıdalardan mı, düzensiz beslenmekten mi, tembellikten mi yoksa belleği fazla çalıştırmamaktan mı bilmem...Nedir bu unutkanlık şikayeti ya hu deyip biraz netten biraz kitaplardan araştırma yaptım.
     Beynimizin sadec %8 'ini kullandığımızı duymuşsunuzdur.Hatta bazı uzmanlar %4 'ünden fazlasını kullanmadığımızı söylüyorlar.
     Beynimiz iki yarıya bölünmüştür:sağ ve sol olarak. En çok beynimizin sağını kullanmaktayız. Örneğin yeni birisi ile tanıştığınızda tüm resmi
çekmenizi sağlayan sağ beyindir.Beynin solu ise saç stilini, gözlerin rengini, çenenin şeklini vs. kaydeder.
    Beyin dört ana frekansı vardır:Beta, alfa, beta ve delta. Alfa hali,olayların hızla özümsenmesine kolaylaştırır ve yüksek düzeyde anımsama yeteneği vardır.Gündüzleri düş kurduğunuz ve düş gücünüz tam işlediği sağ beyinlik durumudur.Esin parıltılarıınızın olduğu durumda alfa durumudur.Ama fizik ve zihin olarak rahat olmadığınız sürece alfa durumuna girmek olası değildir.
     Beynin işlevi ile yaş arasındaki ilişkiye baktığımız zaman genellikle yaş ilerlediğinde anımsamamızın ve öğrenmemizin zorlaştığına inanılır.Ancak bu doğru değildir. Yapılan araştırmalar yeterli uyarı verilince beynin her yaşta gelişimini sürdürdüğünü kanıtlamıştır. Yeter ki beynimizi nasıl kullanacağımızı işlevselleştireceğimizi bilelim.Yaşlandıkça bazı beyin hücrelerinin tahrip olduğu doğrudur.Ama araştırmalar beyin hücrelerimizin başlangıçta epey çok olduklarını ve günde 10.00 adetini kaybetsek bile yaşamımızın sonunda yüzde 5'den azını kaybetmiş olacağımızı göstermiştir.
    DOĞRU BESLENEREK BEYNİNİZİ GÜÇLENDİRİN
    Besleyici yiyecekler yiyen çocuklarla besleyici yiyecek yemeyen çocuklar arasında farklılık oluşmaktadır.Beslenmesine dikkat eden çocuk zeka testlerinde daha başarılıdır.Araştırmalar kötü beslenen çocukların fazladan vitamin ve mineral beslemesi yapıldığında performanslarının arttığını göstermiştir.
    Bu durum zekanın beslenmeden etkilendiğini ve doğru beslenme ile zekanın arttırılabileceğini gösterir.
    Yapılan araştırmalar yağlı yiyeceklerin alınmasının da depresyonu ve uyuşukluğu arttırdığını da göstermektedir.Aşırı miktarda et ya da baharatı fazla besin de saldırgan eğilimlere yol açmaktadır. Baklagiller,taze sebzeler, ve pirinç açısından zengin diyet en berrak zihin halini sağlamaktadır.
    ALKOL KULLANIMI BEYNİNİZİ GÜÇTEN DÜŞÜRÜR
    Alkol alışkanlığı bellek işlevlerinin kalıcı olarak yitirilmesine neden olabilir.Bu yaşlandıkça daha ciddi bir sorun haline gelir.Aşırı alkol alımı beynin erken yaşlanmasına neden olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.
    İLAÇLAR BEYNİ ZAYIFLATIYOR
    Gerek doktor tarafından gerek kendiniz tarafından alınan ilaçlar zihin yeteneklerini azaltabilir.Eğer ilaçlarınızı almanızı doktorunuz öngörmüş ve bu nedenle almanız zorunlu ise ilaç alırken zihninizin eskisi gibi net ve reflekslerinizin eskisi gibi çabuk olamayacağını bilmenizin dışında yapabileceğiniz bir şey yoktur.
    KAFEİNE DİKKAT
    Çalışırken uyanık kalmak için gerek çay, gerekse kahvenin bize yararı olduğunu zihni açtığını düşünürüz.Ancak bu sadece kısa bir süre geçerli olacaktır. Çok geçmeden kafein aslında tersine etki edecek ve stres belirtileri üretecektir.Stres altındayken ne kadar net düşünebiliriz ki.Bu iki içeceği ara sıra almamızda hiçbir sakınca yoktur ancak dirseğimizin dibinde kahve bulunmadan çalışamamamız da ortaya çıkıyor.
    TÜTÜN ZARARLIDIR
    Sigaranın ne kadar zararlı olduğunu genelde herkes bilir nelere yol açtığını da. Yine de içmekten vazgeçilmez.Ancak insanlar sigaranın aslında beyne giden oksijen miktarını azalttığını farkında değillerdir.Bu sigara içenin net düşünememesine yol açar.Bu araştırmalar tarafından da ortaya konulmuştur.
    SPOR BEYNİMİZE İYİ GELİR
    Düzenli olarak yapılan spor bilinen yararlarına ek olarak kan dolaşımını rahatlatır ve bunun karşılığında oksijenin beyne daha çabuk ve daha kolay taşınması gerçekleşir.Bundan dolayı beyin daha etkin olarak işlevde bulunmaktadır.Kollarınız bacaklarınız ağrıyor bile olsa öğrenme yeteneğimiz olasılıkla artmaktadır.

     Belleği güçlendirmekle ilgili ilkeler

  • İlgi duyduğunuz şeyleri unutmak çok daha zordur.
  • Konu ile ilgili en belirgin noktaları seçin.
  • Unutmak istemediğiniz şeylere dikkat edin.
  • Anlarsanız unutmanız zorlaşır.
  • Unutmamaya istekli olun.
  • Anımsama becerinize güvenin.
  • Egonuzun seçkinciliğine kapılmayın
  • Çağrışımlara dikkat edin.
  • Birikiminizi kullanın.
  • Unutmak istemediğiniz şeyleri sınıflandırın.
  • Yeni bellek oyunları ile araştırma yapın.
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı