
Türklerin yaşadığı Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır.Evliya Çelebi 17. yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkanının bulunduğunu,bu dükkanlarda 1100 kadar bozacının çalıştığını aktarmıştır. Osmanlı'da fazla mayalandırılarak içine afyon katılan bozahanelerin 19. yüzyıla doğru ortadan kalktığı biliniyor. En şiddetli yasakların yaşandığı IV. Murat ve IV.Mehmet dönemlerinde İstanbul'da 300 dükkanda 1005 bozacı çalışırdı.''sarhoşluk vermeyecek kadarını içmek helal sayılacağından, meyhaneler, yüksek alkollü tatarbozası satan bozahanelere dönüşür ve bir laf türer:''Meyhaneciye sormuşlar şahidin kim diye, bozacı demiş.''

EVDE BOZA YAPIMI
Malzemeler
3 bardak bulgur
2 kahve fincanı pirinç
3 bardak toz şeker
1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya
YAPILIŞI
Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır.Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir.Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konur.İçine şeker konulur ve eriyinceye kadar karıştırılır.Sonra ateşten alınır.Bir yerde ılınmaya bırakılır.Arada bir karıştırılır.Ilındıktan sonra içine eski boza yada ılık suyla ezilmiş maya katılır.İyice karıştırılır.
Bu karışımın ağzı kapatılarak 20 25 derecelik bir yerde ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir.İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir.Serin bir yere alınır.Soğuk servis yapılır.isteğe bağlı olarak üzerine tarçın ya da leblebi konularak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder